Current track

Title

Artist


Anne / Dj / Beheer / Bestuur

Afscheid van een DJ

Als jezelf van buitenaf komt en ook nog in het buitengebied woont, dan ontgaan je veel zaken (gelukkig is de rest van de redactie meer bekend op onze mooie dorpen!). Maar gelukkig zijn er ook mensen die zelf even aan de bel trekken dat er wat is gebeurd. Zo werd de redactie gebeld door de vrouw van Anne de Jong. En velen zullen dan meteen zeggen: “Ah, onze DJ!” Dat is hij inderdaad jarenlang geweest, maar hij is er mee gestopt. Voldoende aanleiding om even bij hem op de koffie te gaan. En dat ik op het goede adres ben, blijkt wel uit de enorme kastenwand met CD’s!

Door Ger van der Zee

Anne de Jong

Geboren in 1971 in Nieuwehorne. Op school gegaan in Heerenveen en alweer 30 jaar werkzaam bij Caparis. Met zijn grote ervaring is hij daar letterlijk de ‘Manus van alles’. Hij heeft het daar zeer naar zijn zin en de werkzaamheden variëren sterk, dus saai is het nooit. Maar wij zouden het hebben over de grote hobby van Anne, het verzorgen van muziek bij evenementen en op lokale radio stations.

Begonnen als een grap

Zeker mannen hebben nog wel eens de neiging om te zeggen: “Dat doe ik wel even”. Dat gold in 1993 ook voor Anne. Hij zou de muziek wel verzorgen bij een feestje van buurtvereniging de Pomp. Er werden een geluidsinstallatie en CD-spelers aangeschaft. Die eerste keer beviel Anne goed en hij besloot om hier in zijn vrije tijd mee door te gaan. Hij heeft toen ook in Hoarnekrite geadverteerd en men wist hem al gauw te vinden om als DJ op te treden. Hij verkocht ook nog wel eens boeken op de markt en daardoor kwam hij in contact met verschillende organisatoren van markten. Bij een gezellige markt hoort ook muziek. Dus voor Anne een mooie combinatie. Jarenlang heeft hij zo de muziek verzorgd op de Turfsteek markt in Heerenveen. Dat waren lange dagen, maar wel erg gezellig.

Doordat hijzelf geen rijbewijs heeft, bleef hij bij voorkeur in de buurt van zijn woonplaats. Gelukkig waren er wel voldoende mensen die hem regelmatig hielpen met het transport van zijn apparatuur. Maar hij heeft heel wat afgefietst met zijn fietskarretje waarin de geluidsapparatuur. En ook zijn vader (helaas overleden) heeft heel wat kilometers afgelegd om Anne te helpen met apparatuur weg te brengen of op te halen. Omdat transport toch een beetje een beperking was, is hij niet verder geweest dan de weekmarkt in Steenwijk. En alles moest in de vrije tijd (soms een vrije dag) en vaak in het weekend. Gelukkig is zijn werkgever wel altijd heel flexibel geweest

Grote diversiteit aan optredens

Anne vindt het gewoon leuk om andere mensen blij te maken met zijn muziek. Graag denkt hij terug aan het Flaeijelfeest van 1997 tot 2019  waar hij voor de kinderen de muziek draaide. Aan UDIROS waar hij bij de voetbalclub de muziek verzorgde. Hij is regelmatig met zijn apparatuur in het dorpshuis geweest, in diverse cafés en bij veel particulieren. Anne heeft een brede smaak wat betreft muziek en de opdrachtgever had daar een grote stem in. Wat voor Anne ook geen probleem was, want zijn collectie CD’s is werkelijk gigantisch. Gelukkig vindt zijn partner Sonja de muziek ook mooi en helpt zij hem regelmatig, want het huis staat letterlijk vol met muziek. Maar zijn voorkeur gaat uit naar Country en Schlager muziek. Hij noemt enkele namen van Nederlandse artiesten: Perry Zuidam, Rob Zorn, Jan Stavast, Henk Voskuil, Marco de Hollander en Henk Wijngaard. Muziek die ook veel gedraaid wordt door piratenzenders en lokale stations. Zelf is Anne betrokken geweest bij de Lokale Omroep van Noordwolde: Radio Weststellingwerf Centraal. Hier verzorgde hij onder andere de sportredactie op zondag. Ook bij voetbalvereniging VV Zandhuizen is hij kind aan huis met zijn muziek.

Toen de vader van Anne in 2005 en zijn moeder in 2007  stierf heeft hij bij de uitvaart ook de muziek uitgezocht en een CD gemaakt. Dit was een van de weinige keren dat hij het moeilijk vond.

Een hoogtepunt was het DJ zijn tijdens een optreden in Oudeschoot van de Dutch Boys uit Drenthe, die in 1982  een hit hadden met het nummer ‘Boer Harms’. En ook in Thialf heeft Anne gestaan, tijdens een kunstschaatsen training. Maar zingen deed hij nooit! Hij vindt dat de artiesten dat beter kunnen. Zijn partner Sonja kon af en toe de verleiding niet weerstaan.

Gestopt als DJ

Waarom stoppen als je eigenlijk bijna alleen maar leuke herinneringen hebt aan het DJ zijn? De gezondheid van Anne is helaas niet optimaal. Het sjouwen met zijn apparatuur werd hem te zwaar. En steeds meer mensen maken zelf een muziekprogramma voor hun feestje. Het is niet meer nodig om stapels CD’s mee te nemen en meerdere spelers te hebben om te kunnen mixen. Een USB poort en een stick of Spotify zijn vaak voldoende. Maar dat betekent niet dat hij helemaal stopt. Hij helpt nog wel af en toe anderen die muziek verzorgen op evenementen.

Toekomst

En Anne gaat zeker ook nog door als presentator. Hij heeft lang bij Radio Weststellingwerf Centraal achter de microfoon gezeten. Jarenlang draaide hij het programma ‘Hollands allerlei’. Eerst op de vrijdagavond en later op de woensdagavond. Nu draait hij bij Radio Midden-Nederland. Hij is te beluisteren op maandag- en zaterdagavond (www.rmnteam.nl) met het programma ‘Vliegende schijven en de Maandagavond Matinee ’. En daarvoor hoeft hij niet meer de deur uit.

Aan het einde van het gesprek word ik meegenomen naar de tot studio omgetoverde schuur van de woning. Hier heeft Anne nog dozen vol staan met singles en uiteraard heeft hij ook nog een draaischijf. Maar belangrijker is dat hij hier achter zijn paneel kan gaan zitten, zijn koptelefoon op kan zetten en online hier zijn programma’s kan maken. Als ik hier een foto van hem maak, is het duidelijk dat dit zijn lievelingsplek in huis is.

Anne (en ook Sonja) hebben nog lang geen genoeg van de muziek en hopen nog veel mensen op deze wijze blij te kunnen maken.