Wie Draait?

Dj: Non-Stop
Programma: Zwarte kat
Tijd: 13:00 - 18:00
Genre: Nederlands

Schijf van de week 45

WinampWmp

Buitenland

NOS Buitenland
 1. Wat te doen met vermoedelijke IS-ers die door Turkije worden teruggestuurd? Duitsland zit ermee in z'n maag. Het gaat in eerste instantie om negen Duitsers, onder wie twee vrouwen van IS-strijders. De Duitse regering heeft altijd gezegd dat ze de IS'ers pas terug willen nemen als er genoeg bewijs is om ze bij aankomst te kunnen oppakken. Op dit moment is dat nog niet het geval, waardoor de verwachting is dat ze in eerste instantie op vrije voeten komen.

  Vandaag komen de eerste terugkeerders aan, een 7-koppige familie uit de stad Hildesheim. De vader van de familie, Kanan B., is een in Duitsland bekende radicale salafist. Begin dit jaar, in januari, reisde hij met zijn familie naar Turkije.

  Daar werden ze twee maanden later opgepakt, omdat er een vermoeden was dat ze naar Syrië wilden reizen. Naar de vader lopen nog andere onderzoeken, dus het kan zijn dat hij wel wordt opgepakt.

  IS-vrouwen

  Meer duidelijkheid is er over de twee vrouwen die morgen aankomen. Zij ontsnapten uit een gevangenkamp voor IS-aanhangers in Noord-Syrië en werden daarna door de Turkse autoriteiten opgepakt. Een van hen, de 26-jarige Heida R. uit Nedersaksen, heeft zelf in een interview gezegd dat ze naar Syrië reisde met haar man die voor IS wilde vechten.

  Ze zei ook dat ze er rekening mee houdt dat ze in Duitsland hiervoor gestraft wordt. Er loopt op dit moment een onderzoek naar beide vrouwen wegens ondersteuning van een terroristische organisatie, maar dat is nog niet genoeg om ze op te pakken.

  'Grondige check'

  Turkije is deze week begonnen met het terugsturen van IS'ers. Eerder gebeurde dat ook al, maar meestal in beter overleg met de herkomstlanden. Volgens de Turkse regering zitten er honderden buitenlandse IS-strijders in Turkse gevangenissen en de Turken willen daar niet alleen verantwoordelijk voor zijn. Duitsland zit duidelijk niet te wachten op de IS'ers, maar kan ze - als ze de Duitse nationaliteit bezitten - ook niet weigeren.

  De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, probeerde eerder deze week de zorgen weg te nemen. Hij zei dat "burgers ervan uit kunnen gaan dat alle terugkeerders grondig worden gecheckt" en dat de regering er "alles aan doet om te verhinderen dat deze mensen een gevaar voor Duitsland worden". Sommige van de terugkeerders zullen door de inlichtingendienst in de gaten worden gehouden. Van Heida R. is bekend dat zij in een deradicalisatie-programma is opgenomen.

  In de afgelopen jaren zijn er al meerdere Duitse IS-aanhangers op eigen gelegenheid vanuit Turkije, Syrië en Irak terug naar Duitsland gekomen. Enkelen van hen zijn opgepakt en worden op dit moment berecht, zoals de Duitse Jennifer W. die een 5-jarig jezidisch meisje als slaaf hield.

 2. Grote kans dat je dit opmerkelijke filmpje de afgelopen dagen op sociale media bent tegengekomen. Een witte dolfijn, ook bekend als beloega, speelt met een rugbybal die hem wordt toegeworpen door de bemanning van een boot:

  De video is op sociale media tientallen miljoenen keren bekeken. Veel mensen vinden het prachtig om te zien dat het dier zo speels met de bal omgaat.

  Nu blijkt dat de werkelijkheid een stuk minder rooskleurig is. Een Noorse dierenbeschermingsorganisatie zegt tegen HuffPost dat de witte dolfijn Hvaldimir is, het mysterieuze zeezoogdier dat eind april opeens in het uiterste noorden van Noorwegen opdook.

  Omdat het dier een tuigje om had met het opschrift 'Sint-Petersburg' en contact zocht met mensen, werd Hvaldimir al snel een Russische spion-dolfijn genoemd. De Russen hebben nooit bevestigd dat het om hun dier ging.

  De Noorse instanties bekommerden zich om de uitgemergelde witte dolfijn en begonnen een actie om hem te helpen. Ze voeren Hvaldimir bij en houden zijn gezondheid in de gaten.

  Ook werd in de haven van Hammerfest een bord geplaatst met daarop de waarschuwing het dier niet aan te raken, geen spullen in het water te gooien en niet te dichtbij te komen:

  De Hvaldimir-stichting hoopt dat de witte dolfijn uiteindelijk op eigen kracht kan overleven. "Hij toont al tekenen dat hij zelf kan jagen."

  De Noorse natuurbeschermers waarschuwen dat elk menselijk contact de kans dat het dier kan terugkeren naar de natuur doet slinken.

 3. De Russische invloed in Oost-Oekraïne voorafgaand aan de MH17-ramp ging verder dan het leveren van militaire steun aan rebellen alleen. Dat zegt het Joint Investigation Team (JIT), dat vandaag een nieuwe getuigenoproep doet.

  Uit nader onderzoek, waaronder telefoongesprekken tussen rebellenleden en Russische overheidsfunctionarissen, kan worden afgeleid dat de Russische veiligheidsdienst FSB dagelijks contact had met de rebellen over bestuurlijke, financiële en militaire zaken.

  Rebellen gebruikten naast normale telefoons ook vergrendelde vormen van communicatie. Het lijkt erop dat Rusland de communicatiemiddelen niet alleen aan de rebellen gaf, maar dat hooggeplaatste Russische functionarissen via die lijnen ook dagelijks contact hadden met de rebellen. Het JIT wil weten welke personen deze nummers gebruikten.

  Bekijk hier een deel van de getuigenoproep.

  De Nederlandse en Australische politie doen de woordvoering over de oproep, omdat het gaat over het opsporingsgedeelte in de zaak.

  Uit de vorige getuigenoproep, in juni 2019, was al naar voren gekomen dat de top van de 'Volksrepubliek Donetsk' (DPR) contact had met Russische overheidsfunctionarissen over militaire steun in Oost-Oekraïne.

  'Mandaat van Sjojgoe'

  In een van de gesprekken die de separatisten met Russische functionarissen voerden, zegt een DPR-commandant dat "mannen komen met een mandaat van Sjojgoe". Sergej Sjojgoe is de Russische minister van Defensie. Volgens de commandant zouden deze mannen "lokale krijgsheren uit hun eenheden schoppen" en "mensen uit Moskou" zouden het bevel overnemen.

  Ook getuigen van de DPR, die het JIT heeft gesproken, bevestigen dat de top van de separatisten werd aangestuurd door Rusland. Hun getuigenis wordt bevestigd door opgenomen telefoongesprekken.

  Het JIT wil onder meer weten wie separatistenleiders Aleksandr Borodaj en Igor Girkin orders gaven in de zomer van 2014. Ook wil het onderzoeksteam weten welke rol Vladislav Soerkov (hooggeplaatste Russische overheidsfunctionaris), Sergej Aksjonov (door Rusland benoemde leider van de Krim), Aleksandr Bortnikov (directeur FSB) en de eerdergenoemde Sjojgoe hebben gespeeld. Hun namen worden in de telefoongesprekken genoemd.

  Daarnaast wil het JIT weten wie Vladimir Ivanovitsj is en welke rol hij heeft gespeeld in Oost-Oekraïne in de zomer van 2014. Een man die zich met die naam voorstelt, voerde meerdere telefoongesprekken met de separatistenleiders.

  Nieuwe getuigenoproep

  Het JIT doet nu een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Het onderzoeksteam wil meer getuigen horen om te achterhalen wie de opdracht gaf voor het afvuren van de Buk-raket waarmee het vliegtuig op 17 juli 2014 werd neergeschoten.

  De oproep, die in het Engels en Russisch is verspreid, richt zich op de hiërarchie in de bevelslijn tussen de Oost-Oekraïense separatisten van de DPR en Rusland. Het JIT maakt een reeks opgenomen telefoongesprekken openbaar en stelt er vragen over.

  De getuigenoproep staat los van de rechtszaak tegen vier verdachten, onder wie separatistenleider Girkin, die het Nederlandse OM gaat vervolgen voor hun betrokkenheid bij de MH17-ramp. Dat proces begint op 9 maart.

 4. In Hongkong hebben duizenden demonstranten voor de vierde dag op rij scholen gedwongen hun deuren te sluiten en belangrijke wegen geblokkeerd. Op verschillende plaatsen zijn auto's en barricades in brand gestoken. Politiebureaus en treinen worden met benzinebommen bekogeld en winkelcentra vernield.

  De demonstranten hebben zich bewapend met stenen, benzinebommen, katapulten en andere zelfgemaakte wapens. De politie probeert hen met traangas en charges uiteen te drijven.

  Ondertussen gaat het gerucht dat het bestuur van Hongkong voor het komend weekend een uitgaansverbod zal uitvaardigen. Het wordt gevoed door een tweet van de Chinese krant China Global Times, een spreekbuis van de regering in Peking.

  De tweet werd na korte tijd verwijderd. De krant zei dat het op onvoldoende informatie was gebaseerd.

  De demonstranten keren zich tegen het bestuur van Hongkong, dat volgens hen uit marionetten van de communistische regering in Peking bestaat. Ze vrezen dat Hongkong, dat een democratischer rechts- en bestuurssysteem heeft, zijn speciale status binnen China kwijtraakt.

  Het geweld lijkt te escaleren. Een agent schoot maandag een demonstrant neer die de arrestatie van een andere demonstrant wilde voorkomen. Zijn toestand is stabiel. Dezelfde dag werd een man in brand gestoken bij wat een ruzie tussen demonstranten en de man leek te zijn. Zijn toestand is kritiek.

  Uitleveringswet

  De protesten van de pro-democratiebeweging begonnen in juni, toen het bestuur een wet in stemming wilde brengen die de uitlevering van criminelen aan China mogelijk moest maken, maar volgens critici ook die van kritische inwoners van Hongkong. Onder druk van massale demonstraties trok het bestuur de wet in september in.

  De demonstraties gingen door. De demonstranten eisen democratische hervormingen, het vertrek van topbestuurder Carrie Lam en vrijlating van mensen die bij eerdere demonstraties waren opgepakt.

 5. Rapper Lil Nas X en zanger Billy Ray Cyrus hebben een Country Music Award gewonnen voor het lied Old Town Road.

  En dat is best opvallend, want vorig jaar was er gedoe over. Toen Lil Nas X het lied in zijn eentje uitbracht, werd gezegd dat het lied zou niet country genoeg zijn. Het mocht daarom niet in een speciale country-hitlijst staan.

  Na die discussie nam Billy Ray Cyrus contact op met Lil Nas X om een nieuwe versie te maken van het lied. Juist die versie werd superpopulair en stond wekenlang op 1 in de Amerikaanse hitlijsten. Lil Nas X en Billy Ray Cyrus zijn blij met de prijs.

  We spraken eerder met Young Kio. Hij komt uit Nederland en bedacht de beats voor Old Town Road.