Wie Draait?

Dj: Non-Stop
Programma: Zwarte kat
Tijd: 13:00 - 18:00
Genre: Nederlands

Schijf van de week 45

WinampWmp

Binnenland

NOS Binnenland
 1. In de gemeenten zijn ze de grote afwezigen, jongeren zijn nauwelijks vertegenwoordigd in het lokale bestuur. Slechts 10 procent van alle raadsleden en 7 procent van alle wethouders is jonger dan 30. Het aantal burgemeesters onder de 30: nul. En de gemiddelde leeftijd van gemeentebestuurders wordt steeds hoger. Dat is een probleem, want de stem van een hele generatie wordt zo nauwelijks gehoord.

  In een nieuwe serie 'De stem van de jongeren' belichten we de dromen en daden van de jeugd. Hoe kijken ze aan tegen de samenleving en de politiek? Vandaag twee politici die de uitzondering zijn: de jongste wethouder en het jongste raadslid van Nederland.

  Handig excuus

  Die jongste wethouder is de 23-jarige Peter Raaijmakers. Op zijn 17de belandde hij in de politiek. "Ik wil iets betekenen voor de gemeenschap en heb altijd al interesse gehad voor het openbaar bestuur, voor geschiedenis. Ik hield me daar gewoon al jong mee bezig."

  Raaijmakers is wethouder in Sint-Michielsgestel, een gemeente met zo'n 30.000 inwoners in Noord-Brabant. De burgemeester is blij met de bijdragen van zijn jonge mede-bestuurder. "Het geeft een heel andere dynamiek. Hij kijkt op een andere manier naar dossiers en geeft ook wel een verfrissende blik op zaken", zegt Han Looijen.

  Zijn jonge leeftijd is vaak een handig excuus, zegt Raaijmakers. "Een frisse blik of een andere suggestie wordt eerder geaccepteerd. En het helpt ook dat we een combinatie hebben in de raad: ik ben 23, de oudste is 61 jaar. Dat is een mooie afspiegeling."

  Scherp

  De 18-jarige Noah Brok is het jongste raadslid in Nederland. Al op zijn 16de werd hij voor een lokale partij gekozen in de gemeenteraad van Heusden. "Het leuke van de gemeenteraad is het debatteren met elkaar over onderwerpen die in de gemeente actueel zijn", zegt hij.

  De familie Brok is niet per se een politiek gezin. Vader Brok houdt zich zelfs helemaal niet met politiek bezig. Zijn zoon Noah moet het hebben van tweelingbroer Roman. Ook die is politiek geïnteresseerd, al is het van een andere politieke kleur. De politieke discussies tussen de twee houden beiden scherp.

  Bekijk de discussies tussen de broertjes Brok hieronder:

 2. Boze automobilisten gaan eind november demonstreren op het Malieveld. Ze zijn tegen de stikstofmaatregel dat automobilisten overdag niet langer sneller dan 100 kilometer per uur mogen rijden.

  De organisator is onder meer tegen de snelheidsverlaging omdat dit volgens hem tot "honderden uren per jaar extra reistijd" leidt. Op Facebook geven enkele duizenden personen aan dat ze op 23 november gaan en zijn ruim 14.000 mensen geïnteresseerd.

  De gemeente kreeg vanochtend een ingevuld demonstratieformulier binnen. Het houdt de gemeente "nog niet heel erg bezig", zegt een woordvoerder.

  Randvoorwaarden

  "Ik weet niet hoeveel andere demonstraties er daarvoor nog zijn, eerst krijgen we Sint en Zwarte Piet nog. Maar op enig moment gaan we met de organisatie in gesprek over wat goede randvoorwaarden zijn."

  In oktober togen boeren en bouwers al naar het Malieveld om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen die hun sectoren raken.

 3. De man die terechtstaat voor het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Hümeyra probeert de rechters ervan te overtuigen dat de dood van zijn ex-vriendin geen moord was, maar doodslag. Ook ontkent hij dat hij het meisje wilde ontvoeren, wat volgens het Openbaar Ministerie wel het geval was.

  De 32-jarige Bekir E. zegt dat hij op 18 december vorig jaar met een vriend in een auto rondreed in de buurt van Hümeyra's school en dat hij die vriend daar in de buurt wilde afzetten. Toen hij haar zag, wilde hij haar een vraag stellen over de aangifte die ze tegen hem had gedaan, zegt E. Hij droeg een vuurwapen in zijn broekband.

  Op het moment dat Hümeyra E. zag, ging ze ervandoor. E. ging haar achterna en bedreigde haar met de dood. "Dat waren loze dreigementen", zei hij vandaag in de rechtbank. Ook zei hij dat hij drugs en alcohol had gebruikt.

  E. zegt dat zijn wapen tijdens de achtervolging langs zijn broekspijp omlaag schoot. "Ik wilde haar laten stoppen met rennen door op haar benen te schieten", zei hij. Hij schoot haar verschillende keren in haar lichaam en hoofd. Ze werd zes keer geraakt.

  Een getuige zei dat E. wel degelijk op haar hoofd richtte en de trekker overhaalde. In een telefoongesprek met zijn broer sprak E. van "een executie". Ook camerabeelden wijzen daarop. Een rechter las het verslag van de beelden voor. Daarin staat dat Hümeyra viel en terwijl ze op de grond lag, haar hoofd omdraaide. E. schoot op haar hoofd op het moment dat ze naar hem keek.

  Enkele minuten later belde hij met noodnummer 112. "Ze heeft gelogen tegen mij over haar leeftijd. Ze moest me niet fucken", zou hij hebben gezegd. "Dat is gelogen", zei E. nu in de rechtszaal.

  Vanwege de grote belangstelling van familie en vrienden van Hümeyra en media begon de zitting 50 minuten later dan gepland. De 26-jarige medeverdachte kwam niet opdagen. Hij werd in juni voorlopig vrijgelaten.

 4. Precies 75 jaar geleden kondigde de politie een opvallende nieuwe regel aan. Kinderen mochten geen bomen meer omhakken. Het beroemde Vondelpark in Amsterdam werd zelfs gesloten, zodat er geen hout meer gestolen zou worden.

  Het klinkt misschien gek, maar er was een goede reden voor. 75 jaar geleden was het namelijk oorlog en hadden veel mensen niets om mee te koken of hun huis warm te maken.

  Veel kinderen en volwassenen gingen daarom op jacht naar hout, zodat ze dat thuis in brand kunnen steken. Ook veel schuttingen en houten palen voor verkeersborden werden gestolen.

 5. Bijna de volledige oppositie in de Tweede Kamer, van links tot rechts, heeft forse kritiek op de plannen die het kabinet gisteren presenteerde om uit de stikstof- en PFAS-problemen te komen. De Kamer debatteert vandaag over het eerste pakket maatregelen.

  Partijen als de PVV en de SGP vragen zich af of die maatregelen wel echt nodig zijn. "Waar is het gezond verstand gebleven?", vroeg SGP'er Roelof Bisschop. De neerslag van stikstof in de natuur is volgens hem vaak helemaal niet te meten. "Een gans die een keer poept scheidt meer stikstof uit dan sommige van deze maatregelen opleveren."

  Hoogverraad aan automobilisten

  PVV-leider Geert Wilders betoogde dat het juist heel erg goed gaat met de natuur de afgelopen jaren. Ook de stikstofuitstoot neemt volgens hem af. "Iedereen wordt bang gemaakt, gezonde bedrijven worden kapotgemaakt."

  Het verlagen van de maximumsnelheid noemde Wilders "hoogverraad aan de automobilisten". "We hebben geen stikstofprobleem, maar een Rutte-probleem."

  Thierry Baudet van Forum voor Democratie was het met hem eens. "Er is geen land ter wereld waar het zo goed gaat met de natuur als in ons land. We hebben de mooiste bossen, de beste stranden, de lekkerste haring en de lekkerste kibbeling op het strand!" Volgens Baudet moet het kabinet de stikstofnormen gelijktrekken met die van Duitsland. Die is volgens hem 140 keer minder streng.

  Maar ook linkse partijen als de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn boos. GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak van "een wanprestatie", vooral omdat in de voorstellen van het kabinet ook de mogelijkheid wordt opengehouden dat kleine natuurgebieden die er slecht voor staan geschrapt worden.

  "De natuur is vogelvrij verklaard", verweet Klaver vooral regeringspartij D66. Maar volgens Tjeerd de Groot van die partij gebeurt dat alleen in het uiterste geval, en wordt de natuur op andere plekken weer versterkt.

  Een jaar verspeeld

  De linkse oppositie vindt ook dat het kabinet veel te lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen. "We hebben een jaar verspeeld", zei William Moorlag van de PvdA, doelend op de Europese rechter, die vorig jaar al vraagtekens zette bij het Nederlandse stikstofbeleid.

  Ondanks alle kritiek lijken de plannen van de regering toch op een kleine meerderheid te kunnen rekenen. Ex-VVD'er Wybren van Haga zei vooraf dat hij de stikstofdiscussie eigenlijk onzin vindt, maar dat hij het kabinet wel zal steunen. Daarmee kan Rutte op in ieder geval 76 van de 150 Kamerzetels rekenen.